Peelsprong
Image default
Recreation / Food

De scandinavische keuken

Eten is vaak een groot en uniek onderdeel van een cultuur. Zo onderscheiden culturen zich onder andere met het eten. Denk hierbij bijoorbeeld aan oosters eten, of Amerikaans eten. Elke cultuur en elk werelddeel of land kent haar eigen unieke keuken. De Scandinavische keuken is hier één van.

Scandinavië
Als we kijken naar Scandinavië en de culinaire traditie als gemeenschappelijke deler nemen, dan komen de keukens van Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland het meest overeen met elkaar. Bij de Scandinavische keuken wordt vaak snel gedacht aan Zweedse balletjes, maar het heeft veel meer te bieden. Het is een erg gevarieerde en smakelijke keuken!

Vis
De kustlijnen van de Scandinavische landen zijn enorm lang, namelijk meer dan 40.000 kilometer! Hierdoor is het niet zo vreemd dat vis erg veel wordt gegeten in de Scandinavische landen. Een van de bekendste klassieke gerechten is dan ook ‘Gravlax’ of ‘Gravad Lax’. De betekenis hiervan is: ‘begraven zalm’, en het heeft haar naam te danken aan de oorspronkelijke bereidingswijze. Vroeger werd nasmelijk de zalm gezouten en vervolgens begraven in het zand. Op deze manier kon het langer bewaard worden. Tegenwoordig word de zalm niet meer begraven in de grond.  

Vlees
De Scandinaviërs eten naast vis uiteraard ook veel vlees, zo op zijn tijd. Dit is niet het vlees dat in Nederland voornamelijk gegeten wordt. Op het menu staat namelijk vaak veel wild, zoals eland en rendier. In Zweden maken ze graag balletjes hiervan, terwijl het in Finland voornamelijk wordt gestoomd.

En verder..
De Scandinavische grond is uitermate geschikt voor het oogsten van knol- en wortelgroenten, en dit wordt dan ook veel gegeten in de Scandinavische keuken. Zo wordt verse dille vaak gecombineerd met rode bieten en aardappels. Dit wordt regelmatig aangevuld meet een zuivelproduct. Denk hierbij aan zure room.

De scandinavische keuken in Nederland
Ook in Nederland is er de mogelijkheid om te genieten van de Scandinavische keuken. Zo is er een restaurant in Amsterdam Zuidoost die de scandinavische keuken serveert en hoort bij het courtyard hotel. Naast dit restaurant in Amsterdam Zuidoost is het ook heel leuk om zelf gerechten uit de scandinavische keuken te bereiden! Al met al is het zeker de moeite waard om dit heerlijke eten eens uit te proberen.      

https://gardtastescandinavian.com/nl/gard-amsterdam/

Gerelateerde artikelen

Gezonde leefstijl voor jongeren en ouderen

Het maken van een studiekeuze voor examenleerlingen

Weg met die (winter)dip