Peelsprong
Image default
Recreation / Food

loonskloof

Het is een controversieel debat; de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Want het is een lastig te verklaren fenomeen. Als je gewoon alleen kijkt naar wat mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen verdienen, zie je dat daar een verschil ik kan zitten tot wel 20% in de private sector, en gelukkig slechts 7% bij de overheid. Als je daar op afgaat, hebben we dus als Nederlanders een groot probleem. Het ligt echter een stuk genuanceerder.

Er zijn namelijk een paar factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo werken vrouwen vaker parttime dan mannen. Dit komt omdat vrouwen vaker thuis blijven om tijd met de kinderen door te brengen en het huishouden te doen. Parttime werken verdient minder per uur dan fulltime werken, dus dat is een verklaring waar rekening mee gehouden moet worden, omdat vrouwen hier zelf voor kiezen.

Daarnaast werken vrouwen vaker in sectoren waar het loon lager ligt. Dit zijn sectoren als het onderwijs en de zorg. Beroepen als app ontwikkelaar worden vaak uitgevoerd door mannen, hoewel dit veel meer betaalt. Er is namelijk veel meer vraag naar dit technische werk en daarom is er altijd wel een website bouwer gezocht.  Ironisch is echter wel dat deze typische ‘mannenberoepen’ in crisistijd zoals nu niet als cruciaal worden aangekaart, maar de traditionele ‘vrouwenberoepen’ zoals zorg en onderwijs wel.

Tevens werken vrouwen minder vaak over dan mannen. Wanneer iemand meer overwerkt, is hij of zij natuurlijk van grotere waarde voor het bedrijf, waardoor diegene eerder loonsverhoging zal krijgen. Vrouwen werken minder vaak over, omdat zij dus vaak ook meer verantwoordelijkheden thuis hebben.

Deze reden wordt ook vaak aangegeven als een van de grootste factoren; vrouwen vragen vaak minder geld dan mannen wanneer ze worden aangenomen. Hierdoor kan dit loonsverschil ook ontstaan.

Maar de allergrootste reden is dat vrouwen vaak niet worden toegelaten tot de top. Dit is vaak niet met opzet. Maar als iemand een sollicitatiegesprek houdt om zichzelf te vervangen, zal hij iemand als zichzelf kiezen. De directie wordt veel gedomineerd door witte mannen. Zij zullen dus onbewust meer geneigd zijn om een witte man weer aan te stellen. Mensen in de directie verdienen het allermeeste, dus daar kan ook de loonkloof door verklaard worden.

Maar zelfs als al deze factoren mee worden genomen, ontdekt het Centraal Bureau Statistiek nog een loonskloof variërend van 2 tot 7 procent die niet verklaard kan worden.

 

https://www.edit4u.nl/