Peelsprong
Image default
Woningen

Vonkenvanger

Het doel van een vonkenvanger

Als je in het bezit bent van een open haard of van een houtkachel, dan is het bekend dat er gassen uitkomen. Als je goed oplet, zie je dat er vonken uitkomen. Met deze vonken mag je absoluut niet verkeerd omgaan, want zodra deze vonken op objecten komen, kunnen deze brand veroorzaken. Zodra hout begint te branden dan wordt het hout omgezet in gassen, koolstof en as. Hout brandt goed wanneer er ook zuurstof bij komt kijken. Tijdens dit verbrandingsproces komen er vonkjes vrij. Dit zijn kleine stukjes houtvezels die loskomen en die met de hete lucht worden meegevoerd.

Met een vonkenvanger kun je ervoor zorgen dat dit natuurlijke proces geen gevaar vormt voor de omgeving en nadelige gevolgen zoals brand veroorzaakt. Een vonkenvanger zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren.

 

De werking van een vonkenvanger

Een vonkenvanger wordt ook wel vonkengaas genoemd. Dit gaas is gegoten in een vorm van een kooi dat in de uitmonding van de schoorsteen kan worden geplaatst. Op deze manier kunnen de vonken niet uit de schoorsteen schieten en op het dak terecht komen. Het is dan ook een vereiste om een vanger te hebben als er sprake is van een rieten dak. Dit materiaal is namelijk brandgevaarlijk en enkel met een vanger wordt ervoor gezorgd dat het uitschieten van de vonken geen enkele schijn van kans heeft.

 

Het bevestigen van een vonkengaas

De bevestiging van het gaas dient op de juiste manier te geschieden. Dit, omdat het meer kwaad kan dan goed als dit niet goed bevestigd is. De hitte van het gaas kan voor problemen zorgen als het uit de schoorsteen valt. Daarnaast gaat het ook de functionaliteit voorbij indien de bevestiging niet goed is. Er zijn verschillende soorten filters te koop. Kies altijd voor de filter die het beste past bij jouw schoorsteen.