Peelsprong
Image default
Sport

Wat is eiwit?

Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Eiwit wordt ook wel proteïne genoemd.

 

Waarom heb je eiwit nodig?

In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet zonder kan. Deze aminozuren zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Daarnaast helpt een eetpatroon met voldoende eiwitten ervoor dat je op gewicht blijft. Dit komt doordat eiwit zorgt voor een goede verzadiging en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden. Wij snappen dat je naast een speciaal dieet ook een sportschema hebt. In dat geval raden we je ook een easy pre shot aan!

 

Eiwit als bouwstof

Weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit een hoop cellen. Deze cellen bevatten eiwit, denk aan cellen in spieren, organen, het zenuwstelsel, je botten en bloed. Een volwassen persoon bestaat gemiddeld uit 12 kilogram eiwit, dit eiwit wordt opgebouwd door aminozuren. Vooral bij jongeren wordt veel weefsel opgebouwd. Maar ook bij een zwangerschap en bij het aanmaken van borstvoeding.

 

Ook heeft je lichaam eiwitten nodig voor bestaande cellen. Deze cellen vernieuwen zich constant. Daarnaast breekt je lichaam het eiwit in de cellen af, om dit vervolgens te vervangen voor eiwit. Je lichaam verwijdert beschadigd eiwit, dat tot een verstoorde cel functie en celgroei zou kunnen leiden. Bij wonden heeft je lichaam extra eiwit nodig om te kunnen herstellen.

 

Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit, om nieuw eiwit op te bouwen. Hierbij gaan een hoop eiwitten verloren. Daarnaast verliest je lichaam steeds kleine hoeveelheden eiwit met haren, nagels, huidschilfers, zweet en urine. Je lichaam moet dit steeds aanvullen.

 

Waar zitten eiwitten in?

Je krijgt voldoende eiwitten binnen, door voldoende eiwitrijk eten in je dieet te verwerken. Wij geven een lijstje van producten, die een grote hoeveelheid eiwit bevatten. Je kunt er altijd van uit gaan dat dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel altijd rijk zijn aan eiwitten. Ook sojaproducten, zoals tofu en tempeh zijn rijk aan eiwit. Daarnaast kun je een shake maken met eiwitpoeder. Tot slot zijn noten, volkoren granen, en peulvruchten goede categorieën van eiwitrijke voeding.

https://kossonutrition.nl/product/easy-pre-shot/