Peelsprong
Image default
ZZP

Accounting Education in Nederland

Nederland is een topbestemming voor studenten die op zoek zijn naar een boekhoudkundige opleiding. Er zijn hier tientallen boekhoudkundige graden beschikbaar. Je kan een programma kiezen op categorie, programmaniveau of locatie. Een bachelordiploma in boekhouding is bijvoorbeeld een goede keuze als je een auditor wilt worden. Een geavanceerde bachelor in accountancy, aan de andere kant, is een betere pasvorm voor degenen die zich willen specialiseren in een specifiek gebied.

Het Nederlandse boekhoudonderwijs is gebaseerd op het bachelor-mastersysteem, met postdoctorale opleidingen die voornamelijk gericht zijn op gespecialiseerde gebieden, zoals financiële auditing of externe rapportage. Hoewel het Bachelor-Master-systeem de voorkeursroute is voor studenten die op zoek zijn naar geavanceerde graden, zijn er ook postdoctorale programma’s die zich richten op specifieke gebieden, zoals internationale boekhouding, bedrijfseconomie of ondernemingsrecht. Sommige graden bieden stages als onderdeel van hun curriculum.

Het Nederlandse onderwijssysteem is een tweeledig systeem, met een bachelor- en een masteropleiding. Het bachelorniveau bevat de theoretische studie voor aspirant-registeraccountants. Het masterniveau richt zich op verdere specialisatie op gebieden zoals financiële controle, financiële rapportage en externe rapportage. De opleidingen zijn meestal gestructureerd rond het Bachelor-Master-systeem. In Nederland bieden de meeste universiteiten een masterdiploma aan, maar er zijn ook veel opties voor postdoctorale studies.

In Nederland zijn er zeven academische universiteiten die de volledige RA-syllabus aanbieden. Er zijn ook zeven professionele universiteiten die het bachelorgedeelte van de cursus aanbieden. Voor studenten die verder willen studeren in externe rapportage en financiële auditing, zijn deze programma’s gebaseerd op bachelor- en masteropleidingen in het bedrijfsleven en accountancy. Deze universiteiten staan bekend om hun pedagogische expertise. Het bachelor-masterniveau is de basis voor postdoctorale studies, waarbij het masterprogramma een opstap is naar een professioneel certificaat in de boekhouding.

Anders dan in de Verenigde Staten biedt het Nederlandse systeem geavanceerde graden in de boekhouding. In Nederland omvatten postdoctorale programma’s cursussen op master- en bachelorniveau. Deze graden kunnen worden verkregen door het voltooien van een Bachelor-Master niveau cursus in het veld. Het bachelor-masterniveau is echter een voorwaarde voor toelating tot een postdoctorale masteropleiding. Het Master-Master niveau programma leidt tot een MBA. De MSc-graad in accountancy is een voorwaarde voor toegang tot het postdoctorale RA-programma.

In Nederland leiden bachelor-masterprogramma’s tot de RA-graad. Dit laatste leidt tot verdere studie op het gebied van financial auditing en externe verslaggeving. Het Nederlandse postdoctorale systeem heeft een masterniveau-equivalent van een bachelordiploma. Er zijn ook drie postdoctorale programma’s op het gebied van financiën en economie. Dat laatste is hetzelfde als een bachelor in accounting. Er zijn vier manieren om een MSc in Nederland te volgen.Ontdek meer tips over boekhouden op onze website!