Peelsprong
Image default
Dienstverlening

Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat

 

Een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat zijn allebei essentiële onderdelen die in de meterkast echt niet kunnen ontbreken. Een aardlek installatie zorgt ervoor dat lekstromen worden gesignaleerd, zodra er een lekstroom wordt gesignaleerd wordt al het stroom uitgeschakeld. Dit wordt gedaan zodat er gevaarlijke situaties voorkomen worden. 

Wat is een aardlekautomaat?

Een aardlekautomaat dient als een elektronisch beveiligingssysteem waarmee de elektrische installatie in een woning wordt beveiligd tegen stroomstoringen, hoge lekstromen, kortsluitingen en overbelasting. Alamat is een afkorting voor een aardlekautomaat. Dit behoort tot de beveiliging van het elektrische systeem van gebouwen en woningen. 

Wat is het verschil tussen een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar

Een aardlekautomaat verschilt wel van een aardlekschakelaar. Een aardlekautomaat bevat naast een aardlekschakelaar ook een installatieautomaat. Een aardlekautomaat is een beveiliging die reageert op lekstroom, kortsluitingen en overbelasting. Als er een aparte aardlekschakelaar aanwezig is moet er een zekering automaat of installatieautomaat worden aangebracht in de groepenkast of meterkast. Dit zal extra ruimte kosten, echter bevat een aardlekautomaat al deze beveiligingen in een compacte behuizing. 

Een aardlekautomaat is in sommige opzichten voordeliger

Een aardlekautomaat is in sommige opzichten wel voordeliger. Het belangrijkste voordeel is dat bij een aardlekautomaat alleen de groep wordt uitgeschakeld waar de storing zich bevindt. Daarentegen schakelt een aardlekschakelaar wel alle groepen uit bij een storing. Met een aardlekautomaat is het makkelijker om het probleem te lokaliseren, omdat er maar een groep wordt uitgeschakeld waarin zich een lekstroom of storing plaatsvindt. 

Het nadeel van een aardlekautomaat

Naast de voordelen heeft een aardlekautomaat ook nadelen. Een aardlekautomaat schakelt om verschillende redenen de groep uit. Er kan sprake zijn van een kortsluiting, lekstroom of overbelasting. Maar de oorzaak blijft onduidelijk. Met een aardlekautomaat kan een stroming ook langer en onopgemerkt gaande blijven, omdat een aardlekautomaat maar een groep uitschakelt. Met een aardlekschakelaar is het direct te merken, omdat u direct zonder licht en stroom zal zitten.