Peelsprong
Image default
Bedrijven

Grafstenen: Hoe worden ze gemaakt?

Omdat elk persoon anders is en daarom unieke wensen heeft, worden grafstenen meestal op maat gemaakt. Voor het maken van grafstenen worden grote stukken natuursteen gebruikt. Met behulp van een diamantzaag wordt er een stuk uitgesneden van ongeveer 10 centimeter dik. De zijkant en bovenkant worden netjes gepolijst zodat de steen er als één geheel komt uit te zien. Bent u op zoek naar een persoonlijke grafsteen in Gouda? U bent van harte welkom in onze showroom in Capelle aan den IJssel

De belettering van de natuursteen

Is de natuursteen eenmaal op maat gesneden, dan kan de belettering worden aangebracht. Dit maakt de grafsteen uniek en persoonlijk. Het aanbrengen van belettering op een grafsteen kan op verschillende manieren. Deze zullen we hieronder verder toelichten.

 

Belettering met lasertechniek

Lasertechniek is een nieuwe beletteringsmethode welke vele mogelijkheden biedt. Doordat de letters aangebracht worden met behulp van een computer zijn er vele lettertype en afbeeldingen mogelijk. Er kunnen namelijk zeer gedetailleerde decoraties en afbeeldingen op de steen worden aangebracht

Letters die op de steen worden aangebracht

Het is ook mogelijk om letters op de steen te bevestigen van duurzaam materiaal zoals rvs, brons of aluminium. Je kunt zelf een unieke combinatie samenstellen van verschillende materialen wat een mooie uitstraling geeft.

Graveren

Dit is een van de meest gebruikte technieken. De letters worden met behulp van een grafeermachine in de steen gefreesd. De letters worden diep in de steen gegrafeerd waardoor er een mooi contrast ontstaat ten opzichte van de steen. Een nadeel is dat met deze methode geen gedetailleerde letters of afbeeldingen mogelijk zijn.

Letters uithakken

Misschien wel de meest bekendste omdat deze vroeger zonder alle moderne technieken veel gebruikt werd. De letters worden aangebracht met behulp van alleen een hamer en beitel en daarom is het een tijdrovende klus. Tegenwoordig zijn er veel snellere manieren om de grafstenen te beletteren.

Zandstralen

Door een hoge druk worden zandstralen op de natuursteen gericht en daarmee worden de letters aangebracht. De letters worden als het ware uitgesleten door het schurende zand. Er wordt meer contrast aangebracht met behulp van verf. Dit is een veelgebruikte techniek en je hebt keuze uit eindeloos veel lettertypen. Het is ook mogelijk om afbeeldingen aan te brengen met behulp van de zandstraaltechniek.

Wil je weten welke beletteringstechnieken Andersgedenkmonumenten gebruikt? Bekijk dan snel onze website.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/