Peelsprong
Image default
Vervoer en transport

Veiligheid op het water

De zon schijnt, de drankjes liggen koud en de motor van de boot staat al aan. U bent klaar om een heerlijk stukje te varen. Gezellig is het zeker, maar nog belangrijker is de veiligheid. Het is iets waar u waarschijnlijk niet direct aan denkt, maar wat doet u als u in een gevaarlijke situatie belandt? In dit blog leest u meer over de veiligheid op het water.  

 

Voorkomen van gevaar  

We kennen allemaal de uitspraak ‘voorkomen is beter dan genezen’. Maar hoe kunt u gevaar voorkomen op het water? Het spreekt wellicht voor zich, maar hierbij nogmaals de belangrijkste tips. Denk er bijvoorbeeld aan om zoveel mogelijk stuurboordwal (rechts) te varen op het vaarwater. Pas daarnaast ook tijdig u snelheid aan wanneer u een andere boot voorrang verleent. Verander niet zomaar van snelheid en koers en geef de ander ruimte om te manoeuvreren. Blijf op ieder moment tijdens het varen ook goed om u heen kijken. Verder moet u ook alert blijven op golfslag of zuiging van uw boot. Anker tevens ook alleen waar het veilig is om te ankeren. Bij sluizen, bruggen, in het midden van vaarwater of bij werkschepen met uitstaande ankers zijn geen veilige plekken om uw boot te ankeren.  

 

Staat van de boot 

Een ander belangrijk punt van veiligheid is de staat van uw boot. Het kan een klein mankement zijn zoals een lege accu of geen brandstof. Er kan natuurlijk ook een lek in uw boot zitten wanneer u boot langzaam vol loop. Dit kan zorgen voor gevaar en het is zeer belangrijk om dit soort mankementen dan ook te laten maken voordat u weer gaat varen. Als u een boot heeft aangeschaft bij een jachtmakelaardij, hebben zij samenwerkingen voor service en onderhoud in zowel Nederland als het buitenland. Maak hier dan ook zeker gebruik van om veilig te blijven varen.  

 

Veiligheidsartikelen 

Tot slot kunt u meer veiligheid garanderen door bepaalde artikelen mee te nemen aan boord. Tevens zijn er enkele veiligheidsartikelen ook verplicht. Zo moet u altijd een reddingsvest aan boord hebben voor alle inzittenden. Ook is het hebben van een brandblusser verplicht. Een radarreflector en navigatieverlichting zijn in bepaalde situaties ook verplicht om te gebruiken. Een reddingsboei, marifoon en noodvuurwerk zijn niet verplicht, maar wel handig om aan boord te hebben. Met deze artikelen kunt u en de inzittenden meer veiligheid garanderen.  

https://www.dolmanyachting.nl/