Peelsprong
Image default
Recreation / Food

Populaire variaties van espresso

Espresso is een koffiesoort waarvan de roots in Italië liggen. De kop koffie heeft zijn naam te danken aan de bereidingswijze. Bij espresso wordt de koffie, in tegenstelling to andere soorten koffie, in zeer korte tijd onder hoge druk bereid.

Espresso
Originele espresso bestaat uit een scheut, 30 ml, van donkere geconcentreerde koffie dat gemaakt is van zeer fijn gemalen koffiebonen. Echte espresso is te herkennen aan een laagje van lichtbruine schuimige crema. Deze laag ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. De koffie wordt geserveerd in een kopje met een inhoud van 60 ml. Een moderne vorm van espresso die iedereen thuis kan zetten is door het gebruik van espresso capsules. Bij deze manier wordt één van de espresso capsules geplaatst in het huidhoudelijke koffiezetapparaat dat geschikt is voor koffie capsules.

Espresso ritretto            
Deze variant van de espresso met een zelfde hoeveelheid gemalen koffie als de normale espresso. Echter wordt er bij de espresso ristretto minder water gebruikt. Dit is maximaal 25 ml, in plaats van 30 ml bij een normale espresso. De espresso ristretto is hierdoor sterker van smaak. Verder dient dit wél in een normaal espresso kopfje geserveerd te worden.

 

Espresso doppio            
De espresso doppio bestaat uit twee maal een normale dosering espresso. Deze espresso doppio wordt geserveerd in een kopje van ongeveer 1,5 dl. Het totale volume van de kop koffie in ongeveer 75 tot 95 ml. In feite is een espresso doppio dus eigenlijk gewoon een ‘dubbele espresso’. Ook bij deze variant is het gebruik van espresso capsules mogelijk. 

Espresso lungo
Een espresso lungo bestaat in principe uit een normale hoeveelheid espresso dat is aangevuld met heet water. Deze vorm van espresso wordt ook wel caffè americano of caffè grande genoemd. Het totale volume van de kop koffie is ongeveer 75 tot 95 ml, en staat dus gelijk aan de hoeveelheid koffie van een kop espresso doppio. Uiteraard is het minder sterk omdat het met water is aangemengd. De espresso lungo wordt geserveerd in een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.

Door het gebruik van espresso capsules kan iedereen thuis genieten van de verschillende soorten espresso. Hiermee kan iedereen zijn of haar favoriete soort ontdekken!

https://www.lorespresso.com/nl-nl/capsules-kopen/c-174/