Peelsprong
Image default
Recreation / Food

De juiste therapeutisch elastische kous

Bij het behandeling van zowel lymfatische aandoeningen, zoals lymfoedeem, als flebologische aandoeningen speelt compressietherapie een belangrijke rol. Het dragen van een therapeutisch elastische kous is dan ook zeker niet meer weg te denken in de wondzorg. Echter is het kiezen van de juiste producten helemaal niet zo makkelijk als het lijkt.

Therapeutisch elastische kousen worden voorgeschreven bij verschillende aandoeningen. Je zoekt dan als compressiespecialist ook voor elke cliënt de juiste kous. Er is namelijk erg veel keuze op het gebied van materiaal, kleuren en maten.

De druk en weerstand zogen samen voor de therapeutische werking van de kous. De druk zorgt er namelijk voor dat de afvoer via de venen en lymfe wordt gestimuleerd in de benen en/ of armen. De vaten worden dus als het ware naar elkaar toe gedrukt, waardoor de klepjes beter sluiten. Er geldt dan ook hoe hoger de druk, hoe groter het effect is. De weerstand zorgt ervoor dat de oedeemvorming tegen wordt gegaan. Een kous die een hoge druk heeft, maar een lage weerstand, is niet geschikt voor cliënten die een matige tot sterke oedeemneiging hebben.

Daarnaast zijn er twee verschillende wijzen van breien, namelijk de vlakbreikous en de rondbreikous. De vlakbreikous wordt als een lap gebreid. Bij afwijkende maten en vormen kan deze kous dus precies op maat gemaakt worden. Het is natuurlijk essentieel dat de kous goed past om een goede drukverdeling te krijgen. De vlakbreikous is vaak gemaakt van een materiaal met een hogere weerstand. Rondbreikousen worden gemaakt met een rond naaldbed. De pasvorm hiervan is vaak niet zo zuiver, omdat er gewerkt wordt met omvangen in een confectiemaat.

Bewegen is erg belangrijk om een optimale werking van de kous te krijgen, omdat de werking van de kous vooral samen gaat met de werking van de kuitspierpomp. Voor vele diagnoses is een kous tot aan de knie al voldoende. Wanneer cliënten worden geopereerd aan bijvoorbeeld een melanoom, kan er gekozen worden om een lange kous of panty aan te meten. Anders kan er namelijk oedeem ontstaan vanuit de lies.

https://www.lymphedivas.eu/