Peelsprong
Image default
Recreation / Food

Verschillende soorten leer en hun eigenschappen

Er bestaan veel verschillende soorten leer en elk kent hun eigenschappen. Om meer te weten te komen over de verschillende ledersoorten en de eigenschappen, lees dan snel verder.

Leer wordt ook weleens nappa genoemd. Dit is de aanduiding voor de gladde beschermende toplaag waar leder om bekend staat, hiermee onderscheidt het zich van bijvoorbeeld suède.

Lamsleer is erg geschikt voor alle soorten kleding. Het is daarnaast in vele kwaliteiten te verkrijgen in meerdere prijsklassen en uit verschillende landen.

Rundleer is geschikt voor de wat stoerdere kleding en artikelen. Rundleer is veel zwaarder en stugger dan lamsleer. Daarnaast is het ook vaak goedkoper dan lamsleer. Echter is Japans rundleer wél dun en soepel. Rundleer is een fraai materiaal en heeft een specifieke uitstraling, die natuurlijk niet iedereen mooi vindt. Het is vrij prijzig en moeilijk verkrijgbaar. Ook bestaat rundleer uit meerdere vellen, waardoor er minder naden nodig zijn.

Varkensleer is vaak goedkoop en minder mooi. Er wordt de laatste tijd flink gewerkt om deze leersoort te ‘upgraden’, vooral in Oost-Europa. Het is te herkennen aan het uiterlijk, wat erg glanzend is, met kleine gaatjes in het vel. Varkensleer komt vaak in groepjes van drie en heeft, zoals eerder gezegd, een lage prijs.

Kalfsleer wordt bijna niet voor kleding gebruikt, omdat het te duur is en vaak aan de stugge kant is. Het wordt dan weer wel gebruikt voor handschoenen of tassen. Kalfssplitleer wordt gebruikt voor riemen en tassen. Je kan je leren tas verven, wanneer je deze bijvoorbeeld zat bent, met speciale leerverf. Dit is één van de voordelen van leren tassen.

Suède is ook een soort leer, dat gemaakt wordt van de binnenkant van leer. Het is minder duurzaam, omdat het niet de huidlaag omvat. Wel is suède zachter dan standaard leer. Ook bij suède bestaan er verschillende soorten, namelijk geitsuède, lamssuède, varkenssùede, kalfssplitsuède en rundsplitsuède.

Geitsuède is hiervan de mooiste kwaliteit suède, omdat het sterk en soepel is en daardoor zeer geschikt voor kleding.

https://www.deleerverfwinkel.nl/