Peelsprong
Image default
Recreation / Food

Het installeren van een warmtepomp

Om een warmtepomp te installeren in je woning moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een warmtepomp kan geïnstalleerd worden in elke woning, maar de woning moet bijvoorbeeld wel goed geïsoleerd zijn. Er moet plek zijn voor een buitenunit en er moet binnenshuis voldoende ruimte beschikbaar zijn om de warmtepomp te installeren, de warmtepomp bestaat namelijk uit een binnen- en buitengedeelte. Er moet een doorvoer gemaakt worden in de buitenmuur voor de leidingen die erbij komen kijken en er moeten grote oppervlakten voor warmteafgifte zijn.

De kosten van een warmtepomp variëren enorm, omdat er verschillende soorten en merken warmtepompen zijn. Voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met je cv-ketel, ben je minimaal €5.000,- kwijt. Voor een volledige warmtepomp ben je vaak al snel €15.000,- kwijt.

De terugverdientijd van een warmtepomp verschilt daarom ook heel erg. Je kan alles binnen 10 jaar terugverdiend hebben, maar het kan ook zo zijn dat het 25 jaar duurt. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van je woning, type warmtepomp en je gebruiksgedrag. Je gaat natuurlijk wel besparen op de kosten van gas, maar je verbruik van elektriciteit zal stijgen. Om dit te compenseren zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om zonnepanelen te plaatsen.

In de zomer kan je ook gebruik maken van je warmtepomo, omdat deze ook kan koelen. Het is wel zo dat als je deze functie in je warmtepomp wil, de installatie wat duurder zal zijn. De lucht wordt niet gekoeld door de warmtepomp, maar de vloeren, wanden en het plafond wel. Ook kun je je warmtepomp combineren met een warmwater boiler, waardoor je warmtepomp ook je water kan verwarmen.

De voordelen van een warmtepomp zijn dan wel weer dat je snel geniet van de juiste temperatuur in je woning en je binnentemperatuur wordt het hele jaar door gereguleerd. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid in je woning ook geregeld en ben je goed bezig voor het milieu.

https://techneco.nl/