Peelsprong
Recreation / Food

Koolhydraatarme recepten voor een gezonder leven

Koolhydraatarme recepten helpen niet alleen bij het afvallen, maar zorgen ook nog eens dat de kwaliteit van je leven verbetert. Je wordt er een stuk gezonder van. Fitter, vitaler en een stuk slimmer. Diverse studies tonen dat aan.

 

Toezicht op voeding

Wij zijn een goed georganiseerd land met veel regels en toezicht op eten en medicijnen. Je gaat er dus van uit dat er geen gevaarlijke of giftige producten verkocht worden, en dat is terecht. Maar afslankmiddelen vormen daarop een uitzondering. De regelgeving en het toezicht zijn gebrekkig, en buitenlandse webwinkels kunnen ongestraft gevaarlijke supplementen verkopen. Kopers hopen op een wonder, ze hebben daar veel geld voor over en waar vraag is, is aanbod. Het aanbod kan bestaan uit ‘puur plantaardige’ afslankproducten waarin stiekem gevaarlijke stoffen worden verwerkt. Een voorbeeld is ‘Green Coffee Soo’, dat werd gepresenteerd als een kruidenmix. Deze kruiden werden gebruikt in diverse recepten, waaronder een lamsvlees fetaburger en deze kruidige entrecotes.

 

Voedsel en Warenautoriteit

In 2010 ontdekte de Voedsel en Warenautoriteit dat er een synthetische, eetlustremmende stof in was gestopt. Die stof zal geholpen hebben om af te vallen, maar is officieel verboden omdat ze de kans op een beroerte vergroot. De overheid zit erachteraan, maar de stroom van capsules, afslankproducten, dieetpillen en kruidentheeën is niet te stuiten. Daarnaast hebben producenten een nieuwe truc ontdekt om de wet te omzeilen. Een voorbeeld van dat laatste is het vermageringsmiddel ‘Obesimed’.

 

Obesimed

Obesimed is een afkorting van Obesitas en Medisch. Zelfs een degelijke winkelketen als Albert Heijn verkoopt het. Het ziet er heel medisch uit, er zit een bijsluiter bij die precies lijkt op de bijsluiter van een geneesmiddel. Zelfde taalgebruik, zelfde papier, en net zo opgevouwen. Er staat zes keer het woord ‘medisch’ in. Hoe kan dat? De wetgeving voor voedsel en supplementen is heel streng: je mag nooit suggereren dat een voedingsmiddel medische effecten heeft. Dat omzeilt de en, fabrikant door Obesimed geen voedingsmiddel te noem maar een ‘medisch hulpmiddel’. Medische hulpmiddelen is de algemene term voor spullen en apparaten, dus pleisters, thermometers en zo. Het toezicht op dergelijke hulpmiddelen is anders geregeld dan dat op voedsel. Zolang het niet gaat om ingrijpende dingen als pacemakers of kunstharten, is het vrij simpel om een medisch hulpmiddel goedgekeurd te krijgen. In het geval van Obesimed had de fabrikant daar een Engels bureau voor ingehuurd en die had het goedgekeurd als medisch hulpmiddel klasse Ha.

 

Vermageringspillen

Maar een vermageringspil is toch geen apparaat, geen `ding’? De fabrikant ziet dat anders. Obesimed bevat het verdikkingsmiddel glucomannan, dat opzwelt in je maag en je darmen. De fabrikant vindt dat vergelijkbaar met een maagballon of maagbandje, en dat zijn apparaten. De Voedsel en Warenautoriteit is overwerkt en onderbemand, heeft geen tijd om dit soort misleiding op te sporen en te vervolgen en dus komt de fabrikant ermee weg. Die opgezwollen vezels uit Obesimed zouden een vol gevoel geven, zodat je minder trek hebt. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat mensen er niet van afvallen. Sommigen krijgen er wel buikpijn van, of constipatie of diarree. Daarnaast is er een risico dat het verdikkingsmiddel een prop vormt in je keel of dat het je darmen blokkeert. Obesimed doet zich voor als een goedgekeurd geneesmiddel maar het werkt niet en mogelijk is het gevaarlijk. Drogisterijen liggen vol met dit soort schijngeneesmiddelen. Wat moet je nou doen als leek? Dat is simpel: gewoon geen afvalpillen kopen, want ze worden niet gekeurd, ze werken vrijwel nooit en als ze wel werken, kunnen ze nog steeds gevaarlijk zijn.

http://mijnkoolhydraatarmerecepten.blogspot.nl/