Peelsprong
Image default
Recreation / Food

Zelf je huis renoveren of iemand inhuren?

Een verbouwing of renovatie kost klauwen vol met geld. Om die reden denken veel mensen er ook over om zelf te renoveren. Dat scheelt namelijk arbeidskosten en zo kun je soms wel meer dan 50% besparen. Maar is dit wel zo’n goed idee als het lijkt?

Stel je voor: je gaat je badkamer renoveren en wilt nieuwe tegels leggen. In dit geval zul je waarschijnlijk geen rekening hoeven te houden met de leidingen en zul je met een beetje handigheid het wel zelf aankunnen. Ervan uitgaande dat de prijs per vierkante meter tegels ongeveer €70 is en je badkamer 6 vierkante meter is, ben je zo dus €420 kwijt. Maar wanneer je een tegelzetter voor €45 per uur inhuurt dan kan dat voor een paar uur werk al gauw de helft meer kosten. Door het zelf te doen kun je dus gemakkelijk besparen.

Bespaar onnodige kosten door zelf te renoveren

Aan de hand van het vorige voorbeeld wordt al snel duidelijk dat een groot deel van de kosten van renoveren in de arbeidskosten gaat zitten. En als je zelf wegwijs bent met een gereedschapskist en een aantal powertools kun je al ver komen. Simpele aanpassingen als het leggen van laminaat, schilderwerk of zelfs het aanleggen van een dakkapel zijn allemaal voorbeelden van zaken die je zelf kunt doen.

Met de hulp van het internet en video’s kun je zeer veel informatie vinden om jouw klus aan te pakken. Je wilt immers wel dat het goed gebeurt. En wie weet heb je wel een handige vriend, broer of buurman die je kan helpen met de thuisrenovatie. Zo scheelt het in de kosten en leer je tegelijkertijd nieuwe vaardigheden.

Maar soms is het toch verstandiger om het uit te besteden

Echter is het niet altijd de beste keuze om zelf te renoveren. Dit raden we alleen aan als je verstand van zaken hebt en het om een relatief eenvoudige klus gaat. De voorbeelden in de vorige paragraaf bijvoorbeeld (al kan een dakkapel plaatsen toch een flink karwei zijn). In veel gevallen is het toch verstandiger om een professional in te schakelen. Het zal dan wel meer kosten – maar je weet zeker dat alles goed gedaan wordt.

 

Denk hierbij aan een complete verbouwing van je keuken, kunststof kozijnen installeren of de aanleg van zonnepanelen (en dan vooral deze aansluiten op de rest van je stroomnetwerk). Dit zijn situaties waarbij er veel op het spel ligt. Het is in dit soort gevallen beter om het over te laten aan een vakkundig bedrijf (of ZZP’er) die deze werkzaamheden als dagelijkse kost doet. Daarnaast zal het ook een stuk sneller gebeuren – zodat het normale leven in huis ook weer snel terug zal keren.

Dus: zelf renoveren of het laten doen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Als je klus relatief eenvoudig is, je enigszins verstand van zaken hebt en je hebt de tijd en motivatie om het zelf aan te pakken – ga er dan voor. Maar mocht een van deze cruciale ingrediënten ontbreken, dan raden we aan om een professional in te schakelen.

 

https://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen