Peelsprong
Image default
Recreation / Food

Plekken die HSP’ers veel energie kosten

Voordat ik begin met het omschrijven van de plekken, zal ik even uitleggen wat is hsp. HSP staat voor hoogsensitief persoon en dat houdt in dat prikkels van buitenaf bij jou sterker binnenkomen dan bij andere mensen. Hierdoor word je snel moe van drukke plekken met veel geluid, felle lichten of veel mensen. Dit maakt dat HSP’ers veel energie kwijtraken in de volgende plekken:

Wachtruimtes

Een wachtruimte is voor een hoogsensitief persoon erg vermoeiend. Aan de ene kant komt dit omdat er veel mensen aanwezig zijn in een kleine ruimte. En aan de andere kant omdat deze mensen vaak sterke emoties uitstralen. Ze zijn bijvoorbeeld onrustig, zenuwachtig of zelfs bang. Als je hoogsensitief bent, voel je die gevoelens van andere personen gemakkelijker aan en soms neem je deze gevoelens ook over. Dat is niet altijd prettig.

Vliegvelden

Een vliegveld is één grote warboel van mensen en spullen. Er gebeurt van alles om je heen en iedereen heeft haast. De stress hangt in de lucht. Ook zijn er veel geluiden om je heen. Niet alleen de geluiden van andere reizigers, maar ook van omroepen over de luidsprekers. Vaak heb je op vliegvelden te maken met grote hallen en daarin voelt het nog extra onrustig.

Uitgaansgelegenheden

Of het nu een bar, een club of een festival is, tijdens het uitgaan krijg je veel prikkels op je af. Vooral door de harde muziek. Je kunt vaak niet eens meer een normaal gesprek voeren zonder te schreeuwen. Ook alle mensen die dicht tegen je aan staan te dansen kosten energie. Verder zijn felle lichten ook lastig als je prikkels sterker ervaart.

Kantoortuinen

Veel kantoren hebben tegenwoordig een kantoortuin waarin alle collega’s bij elkaar werken. Op je werk heb je alle aandacht nodig voor je werk en dan is het vervelend als je afgeleid wordt door prikkels om je heen.

Betekent dit dat je deze plekken dan maar moet mijden? Nee, zeker niet! Alleen, is het misschien wel verstandig om er rekening mee te houden en eventueel wat rustmomenten in te lassen.

https://onesessioncoaching.nl/