Peelsprong
Image default
Recreation / Food

Onderhoud tuinhuis

Voor veel mensen in het een droom om een prachtig tuinhuis in de tuin te hebben. Jaren werken ze voor het tuinhuisje. Voor een tuinhuisje is het enorm belangrijk om het goed te onderhouden. Als je niet het huisje regelmatig onderhoud kan het hout gaan rotten. Dat is iets wat je natuurlijk niet wilt. Door het juist te onderhouden kan een langere levensduur worden gerealiseerd. In deze blog gaan wij je adviseren hoe jij je tuinhuis het beste kan onderhouden.

Een belangrijke reden om het huis goed te onderhouden is het vocht in het huis. Bij te veel vocht kan het hout uitzetten en bij te weinig vocht krimpt het huis. Als de houtcellen niet juist worden onderhouden verouderen ze snel waardoor het hout minder sterk wordt. Als het hout mindersterk wordt is de kans op instorten groot. Een goede houtolie kan dit tegen of bijvoorbeeld een kalkverf verlengd de levensduur van het hout van je tuinhuisje.

In de koudere wintermaanden zoals januari en februari kan het zijn dat het tuinhuisje te maken krijgt met koude weersomstandigheden. Sneeuw en wind zijn niet optimaal bij het hout. Ook hele warme dagen kunnen slecht zijn voor het huis. Als je het huisje dus wilt renoveren is het belangrijk om het doen op een dag waarbij de luchtvochtigheid laag is en wanneer het goed droog is. Ga dus echt niet aan de slag als het buiten hard regent. Ga dus aan de slag op een mooie zonnige dag en maak gebruik van een houtbeits. Deze trekken snel in tijdens het warme weer.

Het laatste waar je goed op moet letten is houtaantasting door schimmels. De schimmels zijn veelal actief als het een lange periode erg vochtig is. Er kan dan namelijk condensvorming ontstaan. Door condensvorming kunnen schimmels of groenaanslag ontstaan. Schimmels zijn erg schadelijk voor het hout. Zorg er dus voor dat de schimmels geen kans maken en bescherm het hout door goede ventilatie.

https://www.moosefarg.nl/